ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 20’
10-12 ΜΕΡ
ΔΥΣΚΟΛΗ
Υλικά
- 400 ml μαύρο τσάι, ζεστό, δυνατό
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα, χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 140 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. βρόμη
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ξηρούς καρπούς, ανάμεικτους
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 25 γρ. κολοκύθα, σε σπόρους
- 1 αβγό, μεγάλο
Για το σερβίρισμα
- 2 κ.γ. σουσάμι
- 200 γρ. ρικότα
- μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τσάι, τα σύκα, τις σουλτανίνες, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να απορροφήσουν.
Εν τω μεταξύ καλύπτουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας μακρόστενης φόρμας με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα σύκα που πια έχει κρυώσει.
Στο μείγμα με τα υγρά συστατικά προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά συστατικά.
Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα διαστάσεων 36×13 με τη λαδόκολλα μέχρι επάνω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στη μέση του καρβελιού και να βγαίνει καθαρό.
Μετά αφαιρούμε από τη φόρμα για να κρυώσει αλλά δεν αφαιρούμε τη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε με ρικότα και μέλι ή τυρί κρέμα και σερβίρουμε με φρούτα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες.
Πηγή: akispetretzikis.com